Husdjur, Katter, Tips

Lydnad med katten

Vi har godtagit att katter är självständiga varelser som bara vill gosa och leka med oss när de vill, inte alltid när vi vill. Men det går faktiskt att träna katter. Tyvärr kan man inte få den lika lydig som hunden, men med lite tålamod och en mjuk hand så går det.

Tandborstning och kloklippning

Många tänker inte på att katterna behöver också få klorna klippta och man behöver ta hand om deras tänder. Detta ska man börja träna redan när katten är liten så den är van med sådan behandling.De första gångerna ska man endast hålla katten i knäet och lyfta läpparna. Håller katten ordentligt så den inte kan springa iväg. Beröm den, klappa den och ge den några godisar när den inte klöser eller bits. Prova sedan att ta en torr tandborste och vila mot tänderna, börja inte att borsta förrän du ser att katten accepterar det.Vänj den också med att du tar tag i tassen och trycker i mitten av trampdynan för att få fram klorna. Gör den en gång varje dag, till slut kommer katten inte att tänka på det och då kan man börja ta fram kloklipparen.

Bada

Vissa kattraser, såsom perser, behöver badas för att deras päls ska må bra. Majoriteten av katter gillar inte vatten och skyr det som pesten. Men det är lika bra att vänja den vid att bli blöt redan som kattunge så att man kan tvätta den när det behövs. Även om din katt har lättskött päls kan det hända att den rullar sig i något äckligt eller att något fastnar i pälsen som måste tvättas bort. Då är det lättare om katten redan är van att bli blöt.Vad man än vill lära katten kan man alltid börja med dessa grundprinciper:1 Katter hör bokstaven S bäst, därefter I så inkludera dessa bokstäver i dina kommandon och lägg mest betoning på dessa bokstäver (sitt, ligg, hälsa)2 Katten lär sig bäst om den lockas med godis. Till slut behöver man inte godiset man ta inte bort det helt.3 Katter älskar beröm och smek lika mycket som hundar så var alltid generös med detta4 Försök inte träna en nyvaken eller busig katt, då kommer ni båda att bli frustrerade. Välj ett tillfälle då katten är lugn och kommer till dig för att umgås