Hästar

Köpa häst- här finns några bra tips på vägen

Ridning

Att få köpa en häst är nog de flesta flickor som riders dröm.  Det är många som är medryttare på hästar på ridskolan som drömmer om en egen kompis att ta hand om, att rida och träna och tävla med. Men att köpa en häst innebär ett stort ansvar och det kräver mycket tid.  Hästen är en levande varelse som kräver rätt skötsel och omvårdnad. Vi har därför försökt ta fram några goda råd på vägen.

Har jag tid?

Det första man måste fråga sig, är om man har tiden att äga en häst. Att äga en egen häst innebär nog mellan 3 till 4 timmar om dagen i stallet. Själv ridningen är nog det som egentligen tar mins tid. Äger du hästen ska den ut på morgonen och in på kvällen, boxen eller spiltan måste mockas varje dag och du måste ge hästen mat flera gånger per dag.  Utöver det måste du borsta och sköta om din häst varje dag samt rida, köra eller longera hästen för att den ska få den motion den behöver.Ett bra alternativ är att ha hästen installad, antingen på en ridanläggning eller privat, då kan det ingå i hyran att de släpper ut och in samt ger din häst mat. Det är lite olika vad som brukar ingå i priset, du får själv kolla upp och jämföra mellan olika alternativ.

Har jag tillräckligt med kunskaper för att äga en häst?

En häst är en levande varelse som behöver mycket tid, träning och omvårdnad, året om. Som hästägare är man ansvarig för sin häst, att den sköts rätt, motioneras rätt så att den inte blir sjuk eller skadar sig. Man måste också kunna se själv om ens häst är sjuk eller skadad, så att den får vård och hjälp i rätt tid. Får hästen ett sår eller blir halt måste du som hästägare kunna sköta den så att den blir frisk igen.Förutom skötsel är det viktigt att du som hästägare har grundläggande kunskaper i ridning eller körning så att du kan motionera din häst på rätt sätt. Hästen behöver mycket motion och träning, både för att stimuleras men också för att få bra med muskler och hålla sig frisk. Är du något ovan ryttare kan det vara klokt att träna för en erfaren tränare en eller flera gånger per vecka för att få hjälp att rida den på bästa sätt.Många föräldrar köper hästar till sina barn utan erfarenhet. Då är det viktigt både att köpa en erfaren häst, som ditt barn kan lära sig av och även att ha en bra ”mentor”, eller tränare, som kan hjälpa er att sköta er häst på rätt sätt.Men även om det kostar mycket och tar otroligt mycket tid så är det helt underbart att äga en egen häst. Hittar du en häst som du passar ihop med har du en vän för livet.

Har jag råd?

En häst kostar mycket pengar att äga. Själva engångskostnaden hästen kostar då du köper den är egentligen bara en liten del.Det första du behöver göra då du köpt din häst är att teckna en försäkring, denna kostar lite olika beroende på din hästs ålder, status och så vidare.Det andra som behövs är utrustning till hästen. Grund produkter är grimma, täcke, transportskydd, borstar och så vidare. Ska du sedan rida behöver du sadel,vojlock, träns och kanske några benskydd.Kommer du inte att ha din häst hemma behöver du stalla in den någonstans, antingen på en ridskola eller hos någon privatperson. Detta blir en månadskostnad som kommer att komma till varje månad. Ibland ingår mat och spån i detta pris, men ibland tillkommer det utöver. Du får själv undersöka hur det är där du tänkt ha din häst.Sedan behöver hästen skos, detta bör ske var 6:e till var 8:e vecka av en utbildad hovslagare. En skoning idag brukar kosta cirka 1000 kronor.Behöver du hjälp av en tränare vid ridning är även det en summa som tillkommer. Vi skulle rekommendera att du i alla fall rider för en tränare 1 gång per vecka om du har hyfsad erfarenhet.Så funderar du på att skaffa en häst, sätt dig ner och gör en budget, hur mycket pengar du har att lägga på en häst varje månad, och se sedan om du har råd.