Hundar

Köpa hund- här har du några bra tips!

LabradorAtt köpa sin första hund, eller en hund generellt innebär ett stort ansvar. Du har då ansvar för ett annat liv, ett djur i många år framöver. Hunden behöver mat, motion och framförallt tid och kärlek för att må bra. Men det är inte bara krav och måsten du får, du får även en massa skoj och framförallt en vän för livet. Om du går och funderar på att skaffa en hund är det några saker som kan vara bra att tänka på. Vi har här försökt ta upp dem, för att hjälpa dig så ditt hundköp blir så bra som möjligt.

Har du tid?

Det första man måste tänka på är om man kommer att vara en bra hundägare. Nu menar jag inte att du inte är lämplig, men har du sett så att din situation, för många år framöver, är ordnad så att en hund passar in i ditt liv och din vardag. En hund är en levande varelse, precis som oss människor, som behöver mat, fysisk och mental träning och motion, och framförallt tid och kärlek. Om du känner att du inte har den tiden att lägga på en hund idag kanske du ska vänta ett tag, tills den rätta tiden infinner sig.Kommer du att köpa en valp, behöver den, framförallt i början, massor med tid, dygnet runt. En valp behöver lära sig att göra sina behov ute och framförallt uppfostras. Den tid du lägger på uppfostringen kommer att avgöra hur hundägandet blir i fortsättningen. En hund är ett flockdjur och de bör inte lämnas ensamma för länge, framförallt inte en valp, det krävs att den känner sig trygg hemma först.

Ras och uppfödare

När du kommit fram till att en hund passar in i ditt liv är det hög tid att bestämma vilken hundras du ska köpa. Alla raser är olika, både i storlek, temperament och personlighet och det kan vara bra att hitta en hund som passar bra till dig och din person. Är du osäker kan det vara bra att läsa på om de olika raserna som finns, eller ta hjälp från olika rasklubbar och kennlar för råd.När du kommit fram till vilken ras du vill köpa kommer nästa fråga, vilken uppfödare ska du välja? Här är det egentligen två saker som brukar avgöra, vart du bor och vart uppfödarna av den ras du är intresserad av bor samt hur personkemin stämmer mellan dig och uppfödaren. Det är viktigt att få en bra kontakt så att man kan få med sig bra och värdefulla tips hem med valpen.När du kommit hem med din valp kan finns det många olika hundklubbar som har valpkurser av olika slag för att få hjälp att komma igång med lydnad och uppfostran rätt. Enklast är att söka efter hundklubbar på din ort. Lycka till!