Friluftsliv, Jakt

Friluftsliv med jakt och fiske

Som friluftsmänniska så rör man sig mycket i naturen, man får uppleva så fantastiskt mycket genom varje årstid. Alla årstider har sin charm, det kan vara att sitta på ett jaktpass på hösten eller sitta på en vintersjö och pimpla. Ett friluftsliv med jakt och fiske är för många en livsstil och man kan inte tänka sig att vara utan dessa upplevelser.

Jakt

Att jaga är för många ett sätt att koppla av från vardagen och få gemenskap med sina jägarkompisar, man snackar jakt och för många så är det ett sätt att fylla upp sin frysbox med mat. Som jägare så sköter man om sina vapen och ser till att de är väl fungerande inför varje jakt. Vapenvård är viktigt och man ser till att man har skjutklara vapen då till exempel älgjakten infinner sig. Enligt svensk lag så måste vapnen förvaras säkert i ett vapenskåp, så när man inte använder sitt vapen så låser man in dessa i skåpet så ingen utomstående kommer åt dom. Att se över sina vapen med jämna mellanrum hör också till en jägares vardag. En del jaktlag har som krav att man avlägger skjutprov varje år medans andra nöjer sig med den jaktlicens man fått.

Fiske

Att få komma ut och fiska är ju helt fantastiskt avkopplande, tänk dig en skön sommarmorgon att ta med sig flugspöet och ge sig ut efter någon älv och bara stå och metodiskt kasta sin fluga som får dansa över vattenytan. Man väntar och väntar på att någon ska hugga ta i flugan och man får dra in den till land. Antingen har man sina favoritvatten runt kring sig eller så kan man åka iväg på någon tripp för att njuta av fiske på annan ort. Kolla upp var man köper fiskekort för de fiskevatten du ska fiska vid. Att fiska vintertid innebär att man ger sig ut på isbelagda sjöar och sätter sig och pimplar, det kan en härligt solig vinterdag vara väldigt avkopplande. Att man sedan går in till land och gräver en grop, gör upp en eld och kokar lite kaffe och äter medhavd matsäck är inte fel.fiske

Svamp och bärplockning

På hösten alldeles innan jaktsäsongen så är det dags att börja fylla sina förråd av bär och svamp som man plockar ute i skogen. Det är en rogivande naturupplevelse samtidigt som du kan passa på att ta in årets skörd men se till att kolla av var och när jaktsäsongen börjar då de sammanfaller så småningom, både för din egen säkerhet och för att inte störa den pågående jakten. Kantareller kan man plocka redan från juni och mot hösten men de allra flesta svampar börjar visa sig först i augusti och september. Hjortron kan man finna från mitten juli till mitten augusti runt våra myrar. Åkerbär finns ungefär under samma tid fast vanligast längst norrut i landet. Blåbärssäsongen sträcker sig ända från mitten av juli till september och våra lingon plockas från septembers början till mitten av oktober.