Hästar

Hästskötsel

Att ta hand om en häst är inte en liten uppgift, det finns många saker man måste tänka på och mycket som man måste lära sig.Rider with white horse

Renlighet

Att man brukar rykta hästar känner nog de flesta till, men vad det innebär vet not inte alla. Ryktning går till på följande sätt: med en tät borste så borstar man håret med ett sådant tryck att man kommer genom håren, om man står på ett litet avstånd från hästen kan man också få hjälp av kroppsvikten. Mellan varje borstdrag stryker man av den på en ryktskrapa. Har man en finhårig eller känslig häst måste man vara lite mer försiktig med hur hårt man borstar. Man brukar säga att en ordentligt skött häst kan man klappa var som helst med en vit handske utan att det blir smutsig.Har hästen varit aktiv är det också bra som man spolar av benen, även om det inte är smutsig, för det görs också för att kyla ned den och det hjälper även att hålla nere svullnader. Använd kallt vatten från framknäna respektive hasorna och nedåt i ungefär fyra eller fem minut för varje ben. Är bena svullna kan man spola någon minut längre.

Utfodring

Det är viktigt att se till att hästen får så bra foder som möjligt, och många gånger balanserar man grovfoder och kraftfoder för att hästen ska få i sig all näring den behöver. Ett bra grovfoder är basen för alla hästars utfodring, och det är viktigt att man väljer foder beroende på vilken sorts häst man har. På grovfoderborsen.se har de en enkel guide för hur man väljer rätt grovfoder utifrån typ av häst, kroppsvikt, arbetsbörda och hur lätt- eller svårfödd hästen är.Om man komplimenterar grovfodret med kraftfoder är det för att hästen behöver extra energi och protein. Spannmål är ett välbalanserat kraftfoder som används av många hästägare, och det gillas även av många hästar.

Social kontakt

Hästar är flockdjur och behöver social kontakt, helst med andra hästar, men andra flockdjur som får eller kor kan också fungera. Står hästen avskilt i ett stall kan den börja visa tecken på orolighet eller frustration, se då till att den får kontakt med andra hästar i stallet. Hästar som regelbundet får kontakt med andra hästar mår ofta mycket bättre, och alla hästägare vet hur härligt det är med en glad häst.