Hundar

Kul med vovven

Det finns en massa saker att tänka på när man skaffar och efter man har skaffat hund. Det är en levande varelse som är väldigt olika (men samtidigt väldigt lik) människan och behöver leva efter helt andra regler än oss för att må bra. Men det är inte bara regler och träning som man ska tänka på. En annan sak är ju anledningen till att du köpte hunden: någon att ha roligt med!

Skogen

Här kan ni leka hela dagarna och din hund kommer aldrig att tröttna före dig! Om det är en spets- eller jakthund är det även ett perfekt tillfälle för att leka spårlekar. Göm en bit kött eller godis bland blåbärsriset och be hunden söka. Eller så springer du och gömmer dig. Hunden kommer att nosa upp dig på en gång men ni kommer att ha roligt. På Brukshundklubbens hemsida kan du läsa om de riktiga reglerna för spårning. Kanske kan ni bilda en grupp som hjälps åt? Det kan också vara trivsamt att bara gå på en promenad i skogen. Om du tränat din hund och litar på den kommer den vara väldigt tacksam om den får springa lös. Skogen har tusentals dofter och hunden är intresserad av alla!

Hemma

I hemmet går det också att leka kurragömma. Varje runda kommer förstås att gå lite fortare men hunden är glad att få leka av sig vart som helst. Ska man få besök eller ska iväg på fest med vovven kan det vara kul att klä ut sig. Köp matchande dräkter eller hitta en dräkt som din hund ser cool ut i. Ser hunden att du är glad, kommer den att älska sin nya klädsel! En hund med större behov av psykisk stimulans vill ha kluriga leksaker med leksaker eller beröm som pris när man löst den. En uttråkad hund kommer att bli stressad och orolig så var noga med att förse behovet att få använda hjärnan ordentlig en stund per dag.